Door: Roos Visser en Yvon van Oel
Bibliotheek Transvaalkwartier
Voor de taalontwikkeling van jonge kinderen is het belangrijk om de taal veel te horen en veel te gebruiken. Daarom kiezen we er bij het project ouderparticipatie vaak voor om een bepaald prentenboek centraal te stellen, en geven we de deelnemende ouders de opdracht om een bijbehorende handpop te maken. Met onze hulp natuurlijk. We leren de ouders voorlezen, en de handpop te gebruiken om al spelend met hun kind te communiceren.
Dit jaar kreeg ik een bijzonder verzoek vanuit de Rosabasisschool, namelijk of we de vier bijeenkomsten het thema ‘Sinterklaas’ konden meegeven. Op deze school wordt het Sinterklaasfeest, zoals op veel scholen, uitgebreid gevierd. Maar bij de kinderen thuis is de kennis van dit feest en de rituelen die er bij horen erg beperkt. De kloof tussen school en thuis wordt daardoor groter, en wat meer kennis over Sinterklaas zou deze werelden weer dichter bij elkaar brengen.
Mijn collega Yvon en ik gingen enthousiast aan de slag, Sinterklaasliefhebbers die we zijn. Zo ontwikkelden we 4 ‘Sinterklaaslessen’ waarbij iedere keer een ander aspect van Sinterklaas naar voren komt, en iets anders wordt geknutseld om mee te nemen naar huis. Onder andere de stoomboot, het zetten van de schoen, en het zingen van Sinterklaasliedjes kwamen aan bod.
De groep wisselde gedurende vier weken in samenstelling van 10 tot wel 15 moeders, maar iedere keer werd de groep gezelliger, en kwamen de tongen meer los. Dit vooral ook dankzij de aanwezigheid van de adjunct-directeur en oudercoach Betty Hoekstra, die met humor en een knipoog iedereen op haar gemak wist te stellen. De moeders werden iedere week creatiever, en de resultaten van het knutselwerk zijn dan ook prachtig!
Dit project is vanaf april aan te vragen op de website van het GOA onder het kopje taalactiviteiten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten