donderdag 15 december 2011

Een kerstboom op de Regenboog

Door: Yvon van Oel
Bibliotheek Transvaalkwartier

Iedere maand lees ik voor op Kinderdagverblijf De Regenboog. De kinderen weten dat ik altijd met een koffer of een kastje aankom. Dat ik van de bibliotheek ben, en dat ik dus een boek bij me heb, weten ze ook. Maar wat zou de juf verder bij zich hebben? Wat zit er in de grote witte koffer met stippen?

Natuurlijk had ik een kleine dennenboom bij me, want ik vertelde het verhaal van een kleine boom die heel graag groot wil zijn, uit het prentenboek 'Een kerstboom voor Steven'. Dennis de dennenboom staat in het bos, klein te zijn; konijnen springen over hem heen, zo klein is hij. Egels maken hun stekels schoon aan de kleine boom, hij wordt er verdrietig van. Totdat er een klein jongetje (Steven) met papa een kerstboom gaat uitzoeken in het bos. Het jongetje vindt de kleine dennenboom precies groot genoeg en samen besluiten hem in het bos te gaan versieren met ballen en lampjes. In het bos, zodat Dennis nog groter kan groeien.

Ah! Dat zit er verder nog in de koffer: een konijn, een egel, kerstballen en lichtjes. De kinderen mogen het verhaal uitspelen. Zo hoeven ze niet de hele tijd te blijven zitten. Liedje zingen, verhaaltje luisteren, bewegen, helpen, zelf doen; ingrediënten die in ieder voorlees- halfuurtje zitten.

Met iedere keer iets wat de kinderen verbaast; deze keer met stip: ik kan zelf de lampjes aan doen!


donderdag 8 december 2011

Rikki wil een kerstboom

Door: Mario Bugni
Bibliotheek Segbroek
Sinds de start van het LeerKansenprofiel op de Toermalijn, is de GOA afdeling van bibliotheek Den Haag een belangrijke “leverancier” van projecten op deze school.
Al ruim vier jaar bieden we op de dinsdagen en de donderdagen gedurende het gehele schooljaar leesbevorderingprojecten op maat gesneden voor kinderen van de onderbouw.
Door de jaren heen hebben we een groepje trouwe volgers gecreëerd. Een groep die we gedurende het schooljaar weleens als leerling mogen begroeten.         
Op  de Toermalijn mogen de kinderen zelf kiezen waar ze aan mee willen doen. Het aanbod is gevarieerd genoeg om aan iedere kinderwens te voldoen. Over smaak valt niet te twisten uiteraard en men moge niet ontkennen dat de ontwikkeling van het kind nauw gepaard gaat met de interesses van het kind.
Onlangs kreeg ik een aardig voorbeeld voorgeschoteld.     
Alhoewel ik tijdens het schooljaar voor het project "groeien met boeken" secuur er op let dat geen enkel verhaal meerdere malen gebruikt wordt gedurende hetzelfde schooljaar, heeft een vaste klant van mij, we noemen hem voor het gemak Giorgio, mij erop gewezen dat het geheugen van het kind verder reikt dan één schooljaar. Giorgio is een jongen die ik van begin af aan vaker heb mogen begroeten. Al vanaf groep 3, hij zit nu in groep 5, kiest hij om 1 of twee keer per jaar mee te doen aan onze projecten.

Twee jaar geleden, toen Giorgio nog in groep 3 zat, heb ik het vrolijke prentenboek “Rikki wil een kerstboom” behandeld. Afgelopen week heb ik van geen enkel kwaad bewust, wederom dit boek genomen als onderwerp voor de les. En wie stak als eerste 2 jaar na dato zijn  vinger op?           
Giorgio natuurlijk!!!
Meester dit boek ken ik al!” zei hij parmantig. “Hoe bedoel je?”zei ik. “Nou toen ik in groep drie zat heb je dit boek al eens verteld en toen hebben we daarna kerstkaarten gemaakt, weet je dat niet meer?”
Ik geloofde de jongen in eerste instantie niet en dacht dat hij mij in de maling nam. Dus vroeg ik hem kort te vertellen waar het verhaal over ging. En wat schetste mijn verbazing.
Twee jaar na dato is hem het verhaal van Rikki het konijn  zeer goed bij gebleven. Mij restte niets meer dan de jongen te complimenteren en hem de rol van de meester te geven die middag. Hij mocht het verhaal vertellen en ik liet op het smartboard de plaatjes zien. Gelukkig was de creatieve verwerking niet dezelfde en Giorgio was mans genoeg om dat wel aan de anderen te vertellen.
Al met al een leuke middag.
En de wijze les voor mij is…. Het wordt zoeken naar een ander Paas-verhaal.

maandag 5 december 2011

Sinterklaas helpt bij ouderparticipatie

Door: Roos Visser en Yvon van Oel
Bibliotheek Transvaalkwartier

Voor de taalontwikkeling van jonge kinderen is het belangrijk om de taal veel te horen en veel te gebruiken. Daarom kiezen we er bij het project ouderparticipatie vaak voor om een bepaald prentenboek centraal te stellen, en geven we de deelnemende ouders de opdracht om een bijbehorende handpop te maken. Met onze hulp natuurlijk. We leren de ouders voorlezen, en de handpop te gebruiken om al spelend met hun kind te communiceren.

Dit jaar kreeg ik een bijzonder verzoek vanuit de Rosabasisschool, namelijk of we de vier bijeenkomsten het thema ‘Sinterklaas’ konden meegeven. Op deze school wordt het Sinterklaasfeest, zoals op veel scholen, uitgebreid gevierd. Maar bij de kinderen thuis is de kennis van dit feest en de rituelen die er bij horen erg beperkt. De kloof tussen school en thuis wordt daardoor groter, en wat meer kennis over Sinterklaas zou deze werelden weer dichter bij elkaar brengen.

Mijn collega Yvon en ik gingen enthousiast aan de slag, Sinterklaasliefhebbers die we zijn. Zo ontwikkelden we 4 ‘Sinterklaaslessen’ waarbij iedere keer een ander aspect van Sinterklaas naar voren komt, en iets anders wordt geknutseld om mee te nemen naar huis. Onder andere de stoomboot, het zetten van de schoen, en het zingen van Sinterklaasliedjes kwamen aan bod.

De groep wisselde gedurende vier weken in samenstelling van 10 tot wel 15 moeders, maar iedere keer werd de groep gezelliger, en kwamen de tongen meer los. Dit vooral ook dankzij de aanwezigheid van de adjunct-directeur en oudercoach Betty Hoekstra, die met humor en een knipoog iedereen op haar gemak wist te stellen. De moeders werden iedere week creatiever, en de resultaten van het knutselwerk zijn dan ook prachtig! 

Dit project is vanaf april aan te vragen op de website van het GOA onder het kopje taalactiviteiten.