vrijdag 20 april 2012

Schrijversbezoeken in Schilderswijk

Door: Marjolein Jense
Bibliotheek Schilderswijk

Van Tosca Menten tot Thea Dubelaar, en van Joke van Leeuwen tot Arend van Dam. Van 5 t/m 30 maart jl. kregen de filialen Transvaal en Schilderswijk bezoek van maar liefst 19 kinderboekenschrijvers. Sommigen zijn hier al jaren een vertrouwd gezicht, en met een aantal anderen maakten we dit jaar voor het eerst kennis.

In voorbereiding op deze bijzondere bezoeken zijn leerlingen van verschillende scholen druk aan het lezen geslagen. Zij kregen een stapel boeken in de klas van een van deze 19 schrijvers.
Naast het vele lezen werd er ook informatie ingewonnen, werden er foto’s bekeken en vragen bedacht voor de desbetreffende schrijver.
Het is dan ook best een beetje spannend, om als klap op de vuurpijl deze schrijver in het echt te mogen ontmoeten.

Gelukkig merken de kinderen al snel dat zenuwen niet op hun plek zijn tijdens deze dagen, want schrijvers ‘zijn ook maar mensen’ zo blijkt. Maar wel mensen die deze lessen op geheel eigen bijzondere wijze weten in te vullen.
Er wordt gepraat, gelachen, gezongen (onder begeleiding van accordeon, gitaar of fluit), gedanst, gerijmd, gediscussieerd, gerapt en natuurlijk voorgelezen uit eigen werk.

Meestal gaat de tijd zo snel, en gaan de kinderen zó op in de boeiende verhalen van de schrijver, dat ze bijna vergeten om hun vooraf bedachte (en netjes opgeschreven) vragen te stellen.
Een van de populairste vragen blijft toch wel: ‘waar haalt u uw inspiratie vandaan?’.
De antwoorden varieerden van ‘mijn vrouw’ (compleet met jeugdfoto’s) tot  ‘valse piano’s van de buren’. En ook  privé gerelateerde vragen als leeftijd, aantal kinderen, en namen van de partners zijn interessant voor de kinderen, en werden zonder problemen beantwoord.

Na afloop werden er de felbegeerde handtekeningen uitgedeeld, die soms zelfs werden aangevuld met boekenkleggers, verjaardagskaarten, boeken voor in de klas en/of posters.

Het waren drie weken waar wij met veel plezier op terugkijken.
En dat al 25 jaar lang!!

maandag 16 april 2012

Het leukste land ter wereld

Door: Tessa van Houten
Bibliotheek Spoorwijk

Dit jaar mocht ik 6 klassen (groep 6 t/m 8) voorzien van de lessenserie “Het leukste land ter wereld”, onderdeel van het overkoepelende project “Dank u beleefd”.

“Jeetje, 6 klassen, dus 6 keer dezelfde les in 1 week en dat 4 weken lang, dat zal best heftig worden,” was mijn eerste gedachte. Gelukkig heb ik het zo totaal niet ervaren. Met open armen werd ik ontvangen op de Jeroenschool in Spoorwijk, waar ik eerder dit schooljaar al de Dank u beleefd-lessen had gedaan in de groepen 1 t/m 5. Op naar de bovenbouw dit keer.

Samenwerken, overleggen en compromissen sluiten waren dé sleutelwoorden bij deze lessen. Elke klas werd verdeeld in 4 of 5 groepjes. In dat groepje dachten de leerlingen na over hun eigen verzonnen land. Zo moesten zij een naam en een vlag verzinnen, maar ook begroetingen, wetten, feestdagen, bepaalde woorden in een eigen taal en probleemoplossingen hoorden tot de opdracht. En dat allemaal zo origineel mogelijk én in 3 weken tijd, want in de 4e week stonden de presentaties van de landen op het programma. De leerlingen hadden flink uitgepakt om hun eigen land te presenteren en te promoten en probeerde op die manier zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen. Uiteindelijk werd per klas de groep met meeste punten verkozen tot het leukste land van de wereld!

Groep 6a, na de presentaties van hun landen.


Het was een leuk en gezellig project, met hele leuke, mooie en originele resultaten!


dinsdag 3 april 2012

Voorleeswedstrijd op de Liduina Basisschool


Door: Desiree van Vliet
Bibliotheek Haagse Hout

In het kader van het GOAproject leesfeest had gr. 6 van de Liduina basisschool gekozen voor een voorleeswedstrijd in de klas. De kinderen streden moedig tegen elkaar om op de meest boeiende en leuke manier een favoriet boek voor te lezen. Nou ja, een fragment daaruit, want je had in totaal maar 3 minuten. Dan ging onverbiddelijk het alarm en moest je stoppen. Zo kwamen we niet te weten  hoe het afliep met juffrouw Bulstronk, maar wel hoe je een probleem met een heksenbezem oplost.

Om de beurt waren de kinderen voorlezer en jurylid. Er werd heel serieus gejureerd waarbij we letten op tekstkeuze, tempo, stemgebruik en contact met het publiek. Waar moest je veel op letten! Alle kinderen brachten het er prima vanaf maar er kan er maar één de winnaar zijn.

Na twee 'voorlees-sessies' waren er twee finalisten: Sem en Sanne. Ze werden op de hielen gezeten door Fien en Dewi. De klas besliste na een finale met de bijzondere beestenverhalen van Bibi Duman Tak; de winnaar is: Sanne!

Zij won de wisselbokaal, een oorkonde en een lekker boek. Gefeliciteerd!

Misschien volgend jaar meedoen met de nationale voorleeswedstrijd?