dinsdag 4 december 2012

Fien en Milo spelen Sint

En de peuters doen mee! De bibliotheek komt in de peuterspeelzaal haar steentje bijdragen aan de voorbereidingen van het jaarlijkse feest van 5 December. Fien en Milo laten zien hoe zij het feest vieren. Welke schoen zal Milo zetten en wat doet hij erin? Zal hij een wortel geven voor het paard of deze lekker zelf opsmikkelen? De peuters zingen lekker mee van Sinterklaas Kapoentje als Fien en Milo hun schoen gezet hebben.
En als het feest voorbij is zwaaien en zingen we Sint en zijn Pieten weer uit!
Toet! doet de stoomboot. Daaag Sinterklaas, tot volgend jaar!

vrijdag 14 september 2012

Kinderboekenweek 2012: Hallo (sprookjes)Wereld!

De voorbereidingen van de Kinderboekenweek 2012 zijn alweer begonnen in bibliotheek Transvaalkwartier. In 2011 hebben we een sprookjesweek georganiseerd. De gehele bibliotheek stond in het teken van verschillende klassieke sprookjes. De sprookjesfiguren waren ook in levende lijve te bewonderen. Zo liep Roodkapje in haar bos, was er een bonenstaak van Sjaak, de heks in haar snoephuis, de gelaarsde kat in zijn kasteel en de prinses lag op vele matrassen op een erwt.

Aangezien het thema dit jaar ‘Hallo wereld!’ is hebben de collega’s van bibliotheek Tranvaalkwartier bedacht om de Kinderboekenweek en de sprookjesweek te combineren. In onze bieb kunnen de kinderen genieten van ‘Hallo sprookjeswereld!’

De bibliotheek wordt omgetoverd tot een decor voor sprookjes uit alle hoeken van de wereld. Er is bijvoorbeeld een plek voor Aladdin uit Perzië met zijn toverlamp en vele schatten, de spin Anansi met zijn slimme streken krijgt bij ons zijn eigen web en voor de Kleine Zeemeermin uit Denemarken zetten we een badje neer. Speciaal voor groep 4 is er een circuit langs deze sprookjes uitgezet waarbij de kinderen de verhalen onder schooltijd op een interactieve manier beleven. De kinderen die na schooltijd de bibliotheek bezoeken mogen een speurtocht of kleurplaat maken, en daarnaast worden er diverse workshops georganiseerd. Tenslotte sluiten we op vrijdag 12 oktober onze week af met de bijzondere voorstelling Blauwkaplaarsje van Stefan Wolters.

Wij zien er nu al naar uit, en hopen veel kinderen te kunnen verwelkomen in het nieuwe schooljaar!

vrijdag 20 april 2012

Schrijversbezoeken in Schilderswijk

Door: Marjolein Jense
Bibliotheek Schilderswijk

Van Tosca Menten tot Thea Dubelaar, en van Joke van Leeuwen tot Arend van Dam. Van 5 t/m 30 maart jl. kregen de filialen Transvaal en Schilderswijk bezoek van maar liefst 19 kinderboekenschrijvers. Sommigen zijn hier al jaren een vertrouwd gezicht, en met een aantal anderen maakten we dit jaar voor het eerst kennis.

In voorbereiding op deze bijzondere bezoeken zijn leerlingen van verschillende scholen druk aan het lezen geslagen. Zij kregen een stapel boeken in de klas van een van deze 19 schrijvers.
Naast het vele lezen werd er ook informatie ingewonnen, werden er foto’s bekeken en vragen bedacht voor de desbetreffende schrijver.
Het is dan ook best een beetje spannend, om als klap op de vuurpijl deze schrijver in het echt te mogen ontmoeten.

Gelukkig merken de kinderen al snel dat zenuwen niet op hun plek zijn tijdens deze dagen, want schrijvers ‘zijn ook maar mensen’ zo blijkt. Maar wel mensen die deze lessen op geheel eigen bijzondere wijze weten in te vullen.
Er wordt gepraat, gelachen, gezongen (onder begeleiding van accordeon, gitaar of fluit), gedanst, gerijmd, gediscussieerd, gerapt en natuurlijk voorgelezen uit eigen werk.

Meestal gaat de tijd zo snel, en gaan de kinderen zó op in de boeiende verhalen van de schrijver, dat ze bijna vergeten om hun vooraf bedachte (en netjes opgeschreven) vragen te stellen.
Een van de populairste vragen blijft toch wel: ‘waar haalt u uw inspiratie vandaan?’.
De antwoorden varieerden van ‘mijn vrouw’ (compleet met jeugdfoto’s) tot  ‘valse piano’s van de buren’. En ook  privé gerelateerde vragen als leeftijd, aantal kinderen, en namen van de partners zijn interessant voor de kinderen, en werden zonder problemen beantwoord.

Na afloop werden er de felbegeerde handtekeningen uitgedeeld, die soms zelfs werden aangevuld met boekenkleggers, verjaardagskaarten, boeken voor in de klas en/of posters.

Het waren drie weken waar wij met veel plezier op terugkijken.
En dat al 25 jaar lang!!

maandag 16 april 2012

Het leukste land ter wereld

Door: Tessa van Houten
Bibliotheek Spoorwijk

Dit jaar mocht ik 6 klassen (groep 6 t/m 8) voorzien van de lessenserie “Het leukste land ter wereld”, onderdeel van het overkoepelende project “Dank u beleefd”.

“Jeetje, 6 klassen, dus 6 keer dezelfde les in 1 week en dat 4 weken lang, dat zal best heftig worden,” was mijn eerste gedachte. Gelukkig heb ik het zo totaal niet ervaren. Met open armen werd ik ontvangen op de Jeroenschool in Spoorwijk, waar ik eerder dit schooljaar al de Dank u beleefd-lessen had gedaan in de groepen 1 t/m 5. Op naar de bovenbouw dit keer.

Samenwerken, overleggen en compromissen sluiten waren dé sleutelwoorden bij deze lessen. Elke klas werd verdeeld in 4 of 5 groepjes. In dat groepje dachten de leerlingen na over hun eigen verzonnen land. Zo moesten zij een naam en een vlag verzinnen, maar ook begroetingen, wetten, feestdagen, bepaalde woorden in een eigen taal en probleemoplossingen hoorden tot de opdracht. En dat allemaal zo origineel mogelijk én in 3 weken tijd, want in de 4e week stonden de presentaties van de landen op het programma. De leerlingen hadden flink uitgepakt om hun eigen land te presenteren en te promoten en probeerde op die manier zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen. Uiteindelijk werd per klas de groep met meeste punten verkozen tot het leukste land van de wereld!

Groep 6a, na de presentaties van hun landen.


Het was een leuk en gezellig project, met hele leuke, mooie en originele resultaten!


dinsdag 3 april 2012

Voorleeswedstrijd op de Liduina Basisschool


Door: Desiree van Vliet
Bibliotheek Haagse Hout

In het kader van het GOAproject leesfeest had gr. 6 van de Liduina basisschool gekozen voor een voorleeswedstrijd in de klas. De kinderen streden moedig tegen elkaar om op de meest boeiende en leuke manier een favoriet boek voor te lezen. Nou ja, een fragment daaruit, want je had in totaal maar 3 minuten. Dan ging onverbiddelijk het alarm en moest je stoppen. Zo kwamen we niet te weten  hoe het afliep met juffrouw Bulstronk, maar wel hoe je een probleem met een heksenbezem oplost.

Om de beurt waren de kinderen voorlezer en jurylid. Er werd heel serieus gejureerd waarbij we letten op tekstkeuze, tempo, stemgebruik en contact met het publiek. Waar moest je veel op letten! Alle kinderen brachten het er prima vanaf maar er kan er maar één de winnaar zijn.

Na twee 'voorlees-sessies' waren er twee finalisten: Sem en Sanne. Ze werden op de hielen gezeten door Fien en Dewi. De klas besliste na een finale met de bijzondere beestenverhalen van Bibi Duman Tak; de winnaar is: Sanne!

Zij won de wisselbokaal, een oorkonde en een lekker boek. Gefeliciteerd!

Misschien volgend jaar meedoen met de nationale voorleeswedstrijd?

vrijdag 23 maart 2012

Lente voorleestip!

De lente is weer volop losgebroken, en in de kleuterklassen zijn de lenteboekjes niet aan te slepen. Hierbij de lentevoorleestip van onze eigen Annemie Konings, mèt lessuggesties:

Diederik van der Kwaak van Martin Waddell met illustraties van David Parkins
Als de kleine Diederik van der Kwaak uit zijn ei komt, is hij helemaal alleen.
‘Waar is mijn mama?’ denkt hij en hij gaat naar haar op zoek.
‘Woef-woef!’ zegt de eend met de kwispelstaart. En de grote wollige eend zegt : Bèèh-bèèh!’. En ‘boe-boe!’ zegt de joekel van een eend met hoorns en een uier.
Zal het Diederik van der Kwaak lukken om een moeder te vinden die kwaak-kwaak zegt?

Het boek is geschikt om voor te lezen aan peuters en jonge kleuters bij de thema’s jonge dieren, lente en Pasen. De naam Diederik van der Kwaak kun je eventueel veranderen in Eendje Kwaak. Het boek is bij uitstek geschikt om interactief voor te lezen. De kinderen kunnen meedoen met de geluiden van de dieren.

Als attribuut kun je een ei van piepschuim gebruiken, dat uit twee delen bestaat (te verkrijgen in hobbyzaken). Daarin kun je een klein pluchen kuikentje stoppen, dat door één van de kinderen uit het ei gehaald kan worden. Het pluchen kuikentje kun je ook bij de introductie van het verhaal gebruiken.
Verwerking:

Uit het ei komen (gebruik rustige instrumentale muziek)
Kinderen maken zich klein op hun eigen plekje: je benen, armen en hoofd intrekken.
Op de muziek telkens een lichaamsdeel uitstrekken, alsof je uit het ei komt. Eerst je hoofd, dan één arm, dan de andere arm. Dan één been, het volgende been. We zijn uit het ei gekomen!
Laat de kinderen dan weer terug gaan in hun ei.
Dit kun je een paar maal herhalen.

Waggelen (gebruik instrumentale muziek die varieert in tempo)
Laat één kind voordoen wat waggelen is. Dit kindje mag voorop lopen/waggelen.
Alle kinderen gaan weer op hun plekje zitten en maken zich klein.
Op muziek komen ze uit het ei en gaan rond waggelen (zijwaartse beweging van ene op andere voet). Breng bewegingsvarianten aan door snel en langzaam te waggelen.

Verstop- en raadspelletje
Leg een grote lap in het midden (evt. van voile of gaas voor de allerkleinsten) .
Alle kinderen doen hun ogen dicht, tik één kind aan dat zich mag verstoppen onder de lap (leg het kind uit dat het even onder de lap moet zitten). Vouw deze lap om het kind heen en noem het een ei.

De andere kinderen doen hun ogen open: wie zit er in het ei?

dinsdag 6 maart 2012

Een feestje in groep 3!


Door: Susan Dijkhuizen
Bibliotheek Nieuw Waldeck

Deze weken mag ik de dankbare rol van pretjuf spelen in groep 3 van Basisschool Het Lichtbaken in Nieuw Waldeck. We gaan namelijk de verjaardag van de Koningin van het land van Dank-u-beleefd vieren, dus dat is letterlijk een feestje.
De meeste kinderen in deze klas zijn vaste klant in bibliotheek Nieuw Waldeck dus we kenden elkaar al goed, dat scheelt. Bij binnenkomst wil één meisje gelijk mijn jas aannemen en ze helpt me met de spullen klaarzetten. Nu begrijp ik waarom Koningin Perlefien van Toeterwaal de Bourgogne haar verjaardag met deze kinderen wil vieren!

Het grote feest moet natuurlijk tot in de puntjes worden voorbereid. We oefenen in beleefd zijn en ons keurig netjes voor te stellen aan de Koningin. Dat gaat goed, maar ai, wat heeft de Koningin toch een moeilijke naam! 

In de tweede les spelen de kinderen voor lakei: met zijn 32-en vormen ze een lange sliert door het klaslokaal en verzorgen ze samen een glas drinken voor de koningin: een hele klus. Als ze gedronken heeft en het glas eindelijk weer keurig in de kast staat, zegt de koningin dat ze weer dorst heeft. Oh nee toch!

Uiteraard lezen we in elke les een bijpassend bibliotheekboek. Zo ook het boek ‘Wie heeft die scheet gelaten?’ waarin iemand in de Koninklijke eetzaal steeds voor het toetje een afschuwelijk scheet laat. Niet zo netjes dus en de vraag is wie dat doet? Tijdens dit vrij lange verhaal kon je een windje horen floepen.

Als toetje gaan de kinderen aan het eind van elke les lekker knutselen, zo maken ze het cadeau en de verjaardagsslinger voor de koningin. Toen de drukste, stoerste jongen van de klas om de lijm vroeg met een: ‘juf, zou ik alsjeblieft even de plak mogen’ kon ik alleen nog maar tevreden glimlachen.


En dat gebeurt nou allemaal -als ik me niet vergis-
Omdat de koningin dus, volgende week, ontzettend jarig is!

We hebben er zin in!

dinsdag 21 februari 2012

Groot en klein talent

Inge Gerbrands
Bibliotheek Schilderswijk

Ik verbaas me elke keer weer, zoveel leuke oude en jonge toegewijde mensen die meedoen aan de Voorleesexpress in Den Haag. Wat is dit een geweldig project, inmiddels horen we steeds meer enthousiaste verhalen over kinderen die met sprongen vooruitgaan in hun woordenschat en / of leesniveau.

We werken nu voor het vijfde seizoen samen met de Voorleesexpress dat in Den Haag door Stichting Zebra wordt gecoördineerd en begeleid. Vrijwilligers lezen een half jaar één maal per week bij een gezin thuis voor. Met als doel een leescultuur op gang te brengen en het gezin te helpen met de mogelijke taalachterstanden die er zijn, een fantastisch initiatief.

Wij als bibliotheek bieden in Stadsdeel Centrum de ruimte en de expertise die de bibliotheek in huis heeft. Samen met mijn collega Yvon van bibliotheek Transvaalkwartier ontvangen we 3 keer per voorleesseizoen de vrijwilligers bij ‘ons thuis’. Tijdens de bijeenkomsten wordt er veel informatie gegeven en gedeeld met elkaar. Ons doel is om de vrijwilligers te voorzien van informatie over het gebruik van de bibliotheek en (het belangrijkste) te laten zien welke boeken ze kunnen gebruiken en ‘hoe’. Na een stoomcursus voorlezen waaieren de deelnemers zich uit door de straten van de Schilderswijk en Transvaalkwartier, zij hebben een missie... gewapend met boeken.

In ons dagelijks werk hebben we doorgaans te maken met groepen baby’s, peuters of kleuters. Het is dan ook bijzonder om de ervaringen te delen met de vrijwilligers die echt bij een gezin thuis komen. Vaak ontzield dit ook de problematiek waar veel gezinnen in verkeren; armoede, taal en cultuur barrières en sociaal en emotionele problemen.

We leren ontzettend veel van deze verhalen. Iedere ouder maakt namelijk fouten, ik ook! maar doet ook goede dingen, ik ook? Als we uit gaan van de positieve kanten en de sterke punten van ieder mens, dan zouden we samen toch mooie dingen kunnen bereiken….?

Laatst was ik te gast op een ouderavond in een Kinderdagverblijf. Helaas waren er maar 7 ‘enthousiaste’ ouders gekomen die mij enigszins verveeld aankeken toen ik mijn praatje over het belang van voorlezen predikte: dit werkte niet. Ik besloot het over een andere boeg te gooien en vroeg de ouders naar het talent van hun kind. Wat vindt je peuter leuk, waar is het goed in en wát doen jullie ermee als ouders? De ouders begonnen meteen te glimmen van trots en wilden allemaal wel hun verhalen delen, en toen kon ik onderstrepen dat dit dus belangrijk is in de opvoeding; het samen praten, zingen, knutselen, dansen of  sporten brengt je dichter bij je kind. Praat erover, doe het samen, en de nieuwe woorden en begrippen vliegen je om de oren zonder dat je het zelf door hebt.

Een talent heeft iedereen,
Als je maar gezien wordt. 

donderdag 19 januari 2012

Lees elke dag voor en maak van kleintjes grote lezers!


De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen!

Het prentenboek van het jaar is: Mama kwijt van Chris Haughton. Mama kwijt gaat over een schattig uiltje, dat al slapend uit zijn nest valt en zijn mama kwijt is. Eekhoorn zal ’m wel even helpen, maar dan moet kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven.

Dit boek werd gisteren al in diverse bibliotheken in Den Haag voorgelezen tijdens het voorleesontbijt (zie foto). Ook de rest van de Voorleesdagen zal dit boek een grote rol vervullen.

Kijk voor meer informatie over voorleesdata, activiteiten, en voorstellingen die in Bibliotheek Den Haag plaatsvinden in het kader van de Nationale Voorleesdagen op http://www.bibliotheekdenhaag.nl/



Voorleesontbijt in bibliotheek Loosduinen