maandag 16 mei 2011

Flessenpost

Door: Tessa van Houten 
Bibliotheek Bouwlust

Met een trolley vol spullen kwam ik groep 3 van de Anne Frankschool binnenlopen. Opmerkingen als “Wat heb je allemaal bij je?” en “Komt de juf bij ons wonen?” bleven niet uit. In alle groepen 3 was het duidelijk te zien dat ze over het thema “post” werkten: een posthoek, briefkaarten, postzakken en brievenbussen.

 
Eerst heb ik verteld dat ik in de bibliotheek werk en dat ik 3 keer bij hen in de klas kom. De les die ik geef is “Kom mee in het boek”, dus begon ik mijn les met het voorlezen uit “Aan de andere kant van de zee…” van Marina Marcolin en Janna Carioli. Het boek gaat over een jongetje die zich afvraagt wie er aan de andere kant van de zee woont. Hij stuurt een aantal keer briefjes via flessenpost, maar krijgt geen antwoord terug. Op een dag krijgt hij wél antwoord, van Lizzy en praat hij door middel van flessenpost met haar.

Na het verhaal viel opeens de fles aan mijn trolley op: “Juf, jij hebt ook flessenpost!”. Dus heb ik nog even een korte uitleg gegeven over flessenpost nu en vroeger en toen snel de fles geopend en de brief voorgelezen. Er stond in dat de schrijver van de brief het leuk zou vinden als de kinderen ook een fles met een brief erin zouden maken. “Dan moeten we flessen sparen!”, was gelijk de eerste reactie. Gelukkig hoefden we daar niet op te wachten, want de trolley die ik had meegenomen zat vol met flessen.

Snel begonnen de kinderen met het schrijven en versieren van hun brief. “Ik vind je lief.” en “Ik ben blij dat we vrienden zijn.” waren erg populair.

Wat een gezellige les, met hele leuke reacties en mooie resultaten!

maandag 9 mei 2011

Ouderbetrokkenheid in de praktijk!

Door: Désirée van Vliet 
Bibliotheek Haagse Hout

Wat is het toch altijd een feest om in groep 3 het project “boekje over mij” te doen. Op de dr. M. M. den Hertogschool in Haagse Hout komt de doorgaande lijn van onze taalprojecten echt tot zijn recht. En we proberen bij elk project een oudermoment te organiseren. Ik volg de kinderen en hun ouders vanaf de peuterklas tot en met groep 6. Van peutertaalprojecten en voorleesvogels tot de koffers vol woorden bij de kleuters.
Dan de wonderbaarlijke “ontluiking van de geletterdheid” in groep 3 waarbij de kinderen zélf hun boekje over zichzelf maken. Ze lijken altijd verbaasd te zijn dat ze echt kunnen lezen en schrijven! We plakken er altijd een extra lesje mét  de ouders aan vast zodat de kinderen kunnen laten zien en horen hoe knap ze zijn.

In groep 5 zijn de kinderen al zover dat ze met de klas een eigen verhalenboek maken. Volgens het “van kop tot staart” principe leren ze hoe de opbouw van een verhaal in elkaar steekt. Dat resulteert in een echt gebonden boek met veel spannende verhalen en eigen illustraties.

Met poëzie in groep 6 wordt het Goa-schooljaar afgesloten. De jongens en meisjes van die klas maken kennis met versjes en gedichten, dragen ze voor en proberen ook zelf te dichten!

In het nieuwe schooljaar zie ik ze weer, allemaal weer wat groter geworden: ik kijk er nu al naar uit!